wat is MIDI

De wat is site verklaart moeilijke termen zoals MIDI met gemakkelijke woorden.
mobirise.com

Vele mensen kennen MIDI als een formaat voor muziekbestanden.
Dergelijke bestanden hebben de extensie .MID, zijn opvallend klein in vergelijking met andere geluidsbestanden, en kunnen op elke PC afgespeeld worden. Infeite is MIDI (Musical Instrument Digital Interface) in de eerste plaats een communicatie protocol voor electronische muziekinstrumenten. Deze standaard werd door enkele grote fabrikanten (voornamelijk Roland) uitgewerkt in het begin van de jaren '80, en werd toen in de eerste plaats gebruikt om keyboards en computers met elkaar te laten communiceren.

MIDI commando's konden worden gebruikt om bijvoorbeeld de verschillende klanken op een synthesizer te activeren,
en anderzijds kon ook elke noot die op het keyboard werd ingedrukt omgezet worden naar een MIDI commando. Zo werd het mogelijk om alle op het keyboard gespeelde noten door te zenden naar de computer en daar (uiteraard volledig digitaal) op te nemen, samen met de nodige tijdsinformatie. Later kon de computer deze muzieksequenties dan weer afspelen door de "toetsaanslagen" als MIDI commando's naar de synthesizer terug te zenden, tesamen met de nodige MIDI commando's om de juiste klanken te selecteren.
De computer-"sequencer" was geboren.
Aangezien het MIDI protocol 16 "kanalen" kent, kunnen tegelijkertijd nootaanslagen en klank-informatie voor 16 verschillende instrumenten doorgestuurd en afgespeeld worden, daardoor kan een MIDI bestand heel "rijk" klinken. In de loop der jaren werden de synthesizer klankmodules steeds compacter, totdat ze in 1 enkele chip geintegreerd konden worden en op de gewone computer geluidskaarten terecht kwamen. Dankzij deze ingebouwde synthesizer werd het mogelijk om MIDI bestanden rechtstreeks op de computer af te spelen. Nu is het ook te begrijpen waarom MIDI bestanden zo klein zijn in vergelijking met "gewone" audio bestanden zoals bv. mp3 files: de MIDI bestanden bevatten geen eigenlijke klank informatie, maar enkel commando's om bepaalde klanken te aktiveren en noten te spelen. De klanken worden aangemaakt door de synthesizer chip.

Vandaag hebben nagenoeg alle keyboards een MIDI aansluiting, om zo tegelijk verschillende klankmodules te kunnen aansturen of muziekstukken digitaal op te nemen met een sequencer. Ook heel wat andere muziek-apparatuur zoals geluidseffecten, mengpanelen, opname-apparatuur, enz. hebben de nodige MIDI-aansluitingen om ze op afstand (bijvoorbeeld live via een MIDI voet-pedaal, of in de studio via een computer) te kunnen aansturen.
Met de opkomst van USB is er ook een MIDI-USB standaard vastgelegd, die het mogelijk maakt de MIDI commando's via een standaard USB interface naar de computer te zenden.

Ook heel wat andere muziek-apparatuur, zoals geluidseffecten, mengpanelen, opname-apparatuur, enz. hebben de nodige MIDI-aansluitingen om op afstand bediend te kunnen worden.
De aansturing van die toestellen kan gebeuren vanuit een computer, of vanuit speciaal daarvoor ontworpen MIDI
controllers, zoals bijvoorbeeld de TinyBox  producten.

VIND ONS LEUK!

ZOEK

doorzoek de site :